Suomalaiset nuoret ovat tehneet Taksvärkkiä jo 50 vuotta! Moni opiskelija saattaa muistaa peruskouluaikoina haravoineensa Taksvärkkipäivänä lehtiä omalta tai naapurin pihalta, tai olleensa yhden päivän esimerkiksi ruokakaupassa töissä. Mutta mikä merkitys tällä pohjoismaisella liikkeellä on ammattiin opiskeleville?
Kenties suurempi kuin arvaatkaan. OSKU ry:n edeltäjät SKOL ry ja TERHOL ry ovat nimittäin Taksvärkki ry:n perustajajäseniä, ja vuonna 2001 perustettu OSKU ry jatkaa nykyään vaikuttamista Taksvärkin hallituksessa. Taksvärkki ry:n ideana onkin ollut alusta lähtien, että se on nuorten oma järjestö, joka parantaa nuorten asemaa ympäri maailman. OSKU ry:tä edustamassa ja päätöksiä Taksvärkin hallituksessa on tällä hetkellä tekemässä Nea Pukkinen.
Nuoret itse päättävät, millainen toiminta on tärkeää. Ideana on, että Taksvärkki ry:n tuella nuoret kehitysmaissa pääsisivät aktiivisiksi yhteiskunnan jäseniksi. Taksvärkin tukemien hankkeiden kautta voidaan tarjota mahdollisuuksia heikossa asemassa oleville, kuten kadulla eläville nuorille. Esimerkiksi ammattiin kouluttautumalla nuorella on mahdollisuus päästä töihin ja tienata omaa rahaa. Ammattitaitoa ei voida viedä sinulta pois, vaan se on taito, joka tekee nuoresta vahvemman osan yhteiskuntaa.
Nuorten taitoja vahvistetaan myös Suomessa globaalikasvatuksen kautta. Taksvärkki ry:n globaalikasvatuksen suunnittelija Anna Kivimäki kehuu OSKU ry:n aktiivisuutta globaalikasvatuksen toimintamallien ideoinnissa. Esimerkiksi 100-vuotiaan Suomen kunniaksi järjestetyssä haastekilpailussa ”Vuosisadan rakentajat”, OSKU ja Taksvärkki ideoivat yhdessä keinoja nuorten parempaan osallistamiseen.
Nuoret ovat nyt vaikuttaneet Taksvärkin kautta 50 vuoden ajan. Mutta mihin suuntaan mennään seuraavaksi? Miltä näyttää 100-vuotias Taksvärkki ja 150-vuotias Suomi? Kuten guatemalalainen kotikunnassaan aktiivisena toimiva nuori Betsy Rosales Macá Taksvärkille toteaa ”nuoret eivät ole tulevaisuus, vaan he ovat nykyisyys”. Ei tarvitse odottaa tietyn iän saavuttamista päästäkseen vaikuttamaan, vaan kaikilla on mahdollisuus toimia jo nyt. Taksvärkki on elävä esimerkki siitä, kuinka jo 50 vuotta sitten nuoret päättivät ottaa ohjat omiin käsiinsä. Taksvärkin alkuaikoina vaikuttamassa Taksvärkin kautta olivat esimerkiksi nykyinen Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen ja kansanedustaja Satu Hassi. 1960- ja 1970-lukujen vaihteessa Taksvärkkikeräysten tavoitteena oli muun muassa tukea siirtomaiden vapautumista.
Tämän vuoden Taksvärkki-kampanjassa kerätään varoja Malawin tyttöjen itsevarmuuden, koulutuksen ja tasa-arvon puolesta. Teini-ikäiset tytöt jättävät usein koulun kesken, sillä vanhemmat painostavat heitä menemään naimisiin. Taksvärkin ja nuorten ryhmien tuella nuoret rohkaistuvat ja heille tarjotaan keinoja ottaa vaikeitakin asioita puheeksi kyläyhteisöissä. Suomessa ammattiin opiskelevat voivat osallistua Taksvärkki-keräykseen esimerkiksi tekemällä päivän töitä tai järjestämällä tempauksen. Oppilaitoksilla ja opiskelijakunnilla on myös mahdollisuus tilata vapaaehtoinen globaalikasvatuksen kouluttaja pitämään työpajaa, jonka teemana voi olla esimerkiksi Malawi, nuorten vaikuttaminen tai lapsen oikeudet.
Mihin juuri sinä haluaisit vaikuttaa? 50-vuotiaan Taksvärkin kunniaksi haastamme sinut lähettämään sosiaalisessa mediassa viestin tulevaisuuden nuorille: miten olet vaikuttanut tai haluaisit vaikuttaa. Käytä #kunminäolinnuori ja #taksvärkki50v. Näin voimme jättää jäljen ja muistaa, mikä meille oli tärkeää vuonna 2017 ja mitä saavutuksia meillä oli vasta edessämme.
Teksti: Nina Miettinen