Miten pääsen ehdolle?

Helposti saatetaan ajatella, että päästääkseen eduskuntavaaleissa ehdolle, pitää olla valmiiksi tosi perillä politiikasta tai vähintäänkin jonkin puolueen pitkäaikainen jäsen. Näin ei kuitenkaan ole, vaan ehdokkaiksi halutaan ja tarvitaan ihan kaikenlaisia ja kaiken ikäisiä ihmisiä.

Isoimpien puolueiden listoille pääsemisestä voidaan joissain vaalipiireissä käydä kilpailuakin, mutta mukaan ehdolle on yleensä mahdollista päästä missä vain, kunhan oma motivaatio ja sitoutuminen ovat kovia ja kampanjasuunnitelma mietittynä. Varsinkaan nuorista ehdokkaista harvalla puolueella on ylitarjontaa, joten jos maailman (tai ainakin Suomen asioiden) muuttaminen kiinnostaa, kannattaa rohkeasti ilmoittaa kiinnostuksensa lähteä ehdolle! Ammattiin opiskelevia tarvitaan enemmän kuin koskaan tuomaan äänensä kuuluviin.

Eduskuntavaaleissa vaalikelpoinen on jokainen vähintään 18-vuotias Suomen kansalainen. Kansanedustajaksi ei kuitenkaan voida valita sotilasvirassa olevaa henkilöä. Toisin kuin kuntavaaleissa, eduskuntavaaleissa vaalikelpoisuus ei riipu ehdokkaan kotikunnasta, vaan ehdolle voi asettua missä tahansa yhdessä vaalipiirissä.

Eduskuntavaaleissa ehdokkaita voivat asettaa

  1. puolueet, jotka on merkitty oikeusministeriön ylläpitämään puoluerekisteriin sekä
  2. vähintään 100 äänioikeutetun perustamat valitsijayhdistykset.

Eduskuntavaaleissa ehdolle asettuvan ei tarvitse olla myöskään valmiiksi minkään puolueen jäsen. Alta löydät linkit eduskuntapuolueiden sivuille, joista löytyy tietoa ehdolle pääsemisestä. Voit aina olla yhteydessä myös suoraan oman kuntasi puolueiden paikallis- tai piirijärjestöihin!

Kaikki rekisteröidyt puolueet löydät vaalit.fi-sivuilta.

Jotain kysyttävää? Laita Emmalle viestiä!
Emma Holsti
Edunvalvonnan koordinaattori
emma.holsti@osku.info
040 410 8814