Saanko äänestää? Ketä äänestäisin?

Saanko äänestää?

Eduskuntavaaleissa äänioikeutettu on asuinpaikasta riippumatta jokainen viimeistään vaalipäivänä 18 vuotta täyttävä henkilö, jolla on Suomen kansalaisuus.

Milloin äänestän?

Äänestäminen ennakkoon kotimaassa 22.-28.3. ja ulkomailla 22.-25.3.2023
Äänioikeutettu voi vaalipäivän äänestyksen sijasta äänestää ennakkoon missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa kotimaassa tai ulkomailla. Ennakkoon äänestäessä tarvitset mukaasi vain henkilöllisyystodistuksen, joka voi olla poliisin myöntämä henkilökortti, passi, ajokortti tai vastaava kuvallinen asiakirja.

Äänestäminen vaalipäivänä eli 2.4.2023
Vaalipäivänä äänioikeutettu saa äänestää vain siinä äänestyspaikassa, joka on merkitty äänioikeusrekisteriin ja äänestäjälle postitse saapuneeseen ilmoituskorttiin. Äänestyspaikat ovat vaalipäivänä avoinna klo 9–20. Ennakkoäänestyksen ja vaalipäivänä äänestämisen ainoa ero onkin äänestäjälle se, missä äänestyspaikassa on mahdollista äänestää.

Ketä äänestäisin?

Vaaleissa äänestyslippuun kirjoitetaan yhden ehdokkaan numero, mutta vaalijärjestelmän takia ääni menee aina ensisijaisesti puolueelle. Koska puolueella on väliä, on hyvä varmistaa, että puolueen yleinen linja vastaa omia arvoja. Kukaan ei ole kaikesta samaa mieltä minkään puolueen kanssa, mutta kovin monesta, itselle tärkeästä kysymyksestä ei kannata olla eri mieltäkään. Jos puoluevalinta tuntuu hankalalta, kannattaa miettiä itselleen muutama tärkein arvo ja kysymys, joihin puolueiden suhtautumista vertaa. Puolueiden kantoja, arvoja ja tärkeimpiä tavoitteita avataan kunkin puolueen nettisivuilla, joilta löytyvät niin tavoite- kuin vaaliohjelmatkin. Hyvä apu äänestyspäätöksen tekemiseen ovat myös ennen vaaleja julkaistavat vaalikoneet: kaikissa vaaleissa vaalikoneet löytyvät esimerkiksi Yleltä, Helsingin Sanomilta ja Iltalehdeltä.

Ehdokkaat ja puolueet myös kampanjoivat aktiivisesti, ja vaalitapahtumia tulee kevättalvella olemaan ympäri Suomea. Käy rohkeasti tutustumassa ja hakemassa vaalikahvit! Ehdokkaisiin voi aina olla myös yhteydessä esimerkiksi somessa, jos jokin heidän näkemyksensä mietityttää. Vaalit ovat demokratian juhlaa, ja äänestämisen ja ehdolle asettumisen lisäksi itselleen tärkeitä asioita voi pitää esillä myös lähtemällä mukaan puolueen tai ehdokkaiden vaalityöhön!

Jotain kysyttävää? Laita Emmalle viestiä!
Emma Holsti
Edunvalvonnan koordinaattori
emma.holsti@osku.info
040 410 8814