Missä ovat otsikot ja nimilistat ammattiin valmistuneista?

Kirjoittajat ja teksti "Onnellisten amisten puolesta".

Kevään valmistujaisuutisissa ammattiin valmistuneet jäävät edelleen paitsioon lukiosta valmistuneisiin ikätovereihinsa verrattuna. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2018 ammattiin valmistui 79 588, ylioppilastutkinnon suoritti 30 400 opiskelijaa. Missä ovat otsikot ammattiin valmistuneista? 

AMIS 2018 -tutkimuksen mukaan amikset itse arvostavat koulutustaan. Arvostuksen puute tulee usein ulkopuolelta. Monet valmistujaisjuhlat jätetään järjestämättä sillä verukkeella, ettei kyseessä ole mitkään ylppärit. Haluammeko antaa tällaisen viestin nuorelle? Ylioppilastutkinto ja ammatillinen tutkinto vaativat molemmat opiskelijalta sitoutumista ja monipuolisia taitoja. 

Asenteet amiksia kohtaan amismaailman ulkopuolelta ovat edelleen vanhentuneita. Yleisesti yhteiskunnassa kuitenkin arvostetaan koulutusta ja ammattitaitoa. Julkaisemalla vain ylioppilaiden nimet ylläpidetään vanhoja rakenteita, joissa ylioppilastutkinto nähdään tärkeämpänä ja arvokkaampana kuin ammatillinen tutkinto. Ei näin! Molemmat ovat tärkeitä ja ansaitsevat arvostusta. 

Mediassa ja uutisoinnissa tulisi kiinnittää huomiota siihen, miten ammatillisesta koulutuksesta puhutaan tai jätetään puhumatta. Myös ammattiin valmistuneiden nimet tulisi julkaista valtakunnallisissa medioissa lukukausien päätyttyä. 

Tiesittekö, että amistutkinnon jatko-opistokelpoisuus on sama ylioppilastutkinnon kanssa? Tämä uudistus tehtiin jo 1980-luvulla, kun tutkinnot yhdenmukaistettiin. Okorkea aika unohtaa toisen asteen koulutuksen tutkintojen asettaminen arvojärjestykseen ja juhlia kaikkia tutkinnon suorittaneita tasa-arvoisesti. Näiden sanojen saattelemana toivotamme tasapuoliset onnittelut jokaiselle tämän kevään valmistuneelle. 

Kirjoittajat:
Iivari Korkala, OSKU ry:n puheenjohtaja 
Miili Nykänen, OSKU ry:n varapuheenjohtaja 

PS- Tämä blogikirjoitus innoiti kirjoittajia toimittamaan aiheesta lyhennetyn version medialle.  Mielipidekirjoitus julkaistiin Helsingin Sanomissa 18.5.2020.