UKK – Usein Kysytyt Kysymykset

Tältä sivulta löydät listan meille useimmin esitetyistä kysymyksistä koskien opiskelijakorttia ja OSKUn jäsenyyttä. Saamme varsinkin syksyisin useita satoja yhteydenottoja, joten tarkistathan ensin, löytyykö kysymykseesi vastaus tältä sivulta. Näin autat meitä osaltasi nopeuttamaan yhteydenottoihin vastaamista ja pienentämään ruuhkia jäsenpalvelussa.

Mikäli et löydä vastausta kysymykseesi tästä listasta, otathan yhteyttä jäsenpalveluumme vaikkapa sähköpostitse osku@osku.info.

YLEISET

Kuka voi liittyä OSKUn jäseneksi?

OSKUn jäseneksi voi liittyä, mikäli opiskelee suomalaisessa toisen asteen ammatillisessa oppilaitoksessa.

Mitä eroa on sinikeltaisella ja vihreällä OSKU opiskelijakortilla?

Molemmat kortit ovat merkki OSKUn jäsenyydestä ja oikeuttavat paikallisiin opiskelijaetuihin sekä OSKUn palveluihin. Sini-keltaisella kortilla saat lisäksi VR:n ja Matkahuollon valtakunnalliset opiskelija-alennukset, sekä alennuksen HSL:n kausilipuista, mikäli asut vakituisesti HSL-alueella.

Sinikeltaisen kortin saadakseen on täytettävä seuraavat ehdot:

 • Opiskelet päätoimisesti ja palkatta ammatillisessa oppilaitoksessa
 • Olet opintotuen tai aikuiskoulutustuen piirissä
 • Opiskelusi kestää yhtäjaksoisesti vähintään 8 kk
 • Opiskeluistasi ei makseta päivärahaa (esim. ansiosidonnaista), TE-toimiston myöntämää tukea tai palkkaa
 • Mikäli olet monimuoto-opiskelija, kokonaisopiskeluajastasi yli 60% on lähiopetusta
 • Opiskelu ei saa olla oppisopimuskoulutusta, työvoimakoulutusta tai henkilöstökoulutusta

Mikäli et täytä sinikeltaisen kortin myöntämisen ehtoja mutta opiskelet ammattiin, voit tilata vihreän OSKU opiskelijakortin. Epäselvissä tilanteissa, ota yhteyttä OSKUn jäsenpalveluun. Oikean värisen kortin valinta on jäsenen vastuulla, korttityypin vaihtaminen jälkikäteen on hankalaa ja maksullista.

Olen täyttänyt 30 vuotta. Voinko saada opiskelijakortillanne myös alennuksen HSL:n matkakorteista?

Kyllä voit. Mikäli täytät sini-keltaisen opiskelijakortin myöntämisedellytykset, voit saada sini-keltaisella kortilla alennuksen myös HSL:n kausilipuista. Arvolipuista alennusta ei enää myönnetä. Saadaksesi alennushintaisen kausilipun, sinun pitää käydä HSL:n palvelupisteessä päivittämässä asiakasryhmä kausikortillesi. Katso lisätietoja HSL:n verkkosivuilta.

Mitä hyötyä OSKUn jäsenyydestä on?

OSKUn jäsenenä pääset osaksi Suomen parasta amisyhteisöä ja saat rahanarvoisia etuja AMIS-opiskelijakortilla. Lue lisää jäseneduista. Lisäksi jäsenenä tuet OSKUn tekemää vaikuttamistyötä ja asiantuntijamme ovat käytettävissäsi erilaisissa amiselämään liittyvissä kysymyksissä tai opinnoissa vastaantulevissa pulmatilanteissa.

Mitä jäsenyys maksaa?

OSKU ry:n jäsenyys maksaa 16 euroa lukuvuodelta. Jäsenyys uusitaan lukuvuosittain.

Osoitteeni on muuttunut, mitä tehdä?

Ilmoita asiasta OSKUn jäsenpalveluun osoitteessa osku@osku.info.

 

OPISKELIJAKORTTI

Mikä on Pivon digitaalinen opiskelijakortti ja voinko minäkin saada sellaisen?

Pivon digitaalinen opiskelijakortti on kännykkään ladattavan sovelluksen kautta toimiva digitaalinen opiskelijakortti kaikkien pankkien asiakkaille. Pivon digitaalisella opiskelijakortilla opiskelijaedut kulkevat näppärästi aina taskussasi – niin valtakunnalliset matkustusalennukset, paikalliset opiskelijaedut kuin muutkin huikeat edut!

Voit saada Pivon digitaalisen opiskelijakortin, jos sinut on hyväksytty OSKUn jäseneksi, jäsenmaksusi on hoidettu ja sinulle on myönnetty sini-keltainen AMIS-opiskelijakortti. Jos sinulla on käytössäsi OSKUn vihreä opiskelijakortti, et valitettavasti voi saada digitaalista opiskelijakorttia käyttöösi.

Pivo-opiskelijakortin käyttöön ottamiseen tarvitset suomalaisen henkilötunnuksen ja verkkopankkitunnukset.

Katso tästä ohjeet Pivon aktivoimiseen tai ota tarvittaessa yhteyttä jäsenpalveluumme osku@osku.info.

Lisätietoja Pivon digitaalisesta opiskelijakortista saat myös Pivon verkkosivuilta.

Kuinka kauan opiskelijakortin saapumisessa menee?

Opiskelijakortin toimitusaika on kolme (3) viikkoa jäsenhakemuksen vastaanottamisesta ja maksusuorituksen kirjautumisesta. Toimitusajat ovat aina arvioita ja esimerkiksi ruuhkat korttitilausten käsittelyssä lukukausien alussa tai puutteelliset tiedot hakemuksessa voivat aiheuttaa viiveitä arvioituun toimitusaikaan.

Millaisen kuvan tarvitsen opiskelijakorttihakemukseen?

Kuvan ei tarvitse olla virallinen passikuva, mutta sen tulee täyttää seuraavat kriteerit:

 • Kuvassa on selkeästi kasvot
 • Kuva on otettu suoraan edestä
 • Kuvan tausta on valkoinen tai vaalea
 • Kuvassa ei ole käytetty päähinettä tai tummennettuja laseja
 • Kuva on rajattu hartioista
 • Olet selvästi tunnistettavissa kuvasta

Kuvassa ei saa olla muita henkilöitä. Itse otetut kuvat käyvät myös, mutta huomioithan että esim. yläviistosta otetut selfiekuvat eivät opiskelijakorttikuvaksi kelpaa. Kädet, asusteet tai hiukset eivät saa olla kasvojen tiellä, kuvan tulee olla mahdollisimman virallinen ja neutraali. Tärkeintä on, että kasvosi ovat suorassa ja pää on kuvassa kokonaan.

Tilasin kortin eikä se ole saapunut vieläkään, mitä teen?

Opiskelijakortin toimitusaika on noin kolme (3) viikkoa liittymislomakkeen vastaanottamisesta ja maksusuorituksen kirjautumisesta. Jos odotusaika venyy yli kolmeen viikon, voit tiedustella korttisi perään jäsenpalvelustamme.

En ole saanut opiskelijakortista laskua tai se on kadonnut, mitä tehdä?

Kurkkaa ensin sähköpostiohjelmasi roskapostikansioon ja mikäli laskua ei löydy sieltäkään, ota yhteyttä jäsenpalveluun uuden laskun saamiseksi.

Kuinka pitkään opiskelijakortti on voimassa?

Opiskelijakortin voimassaolo uusitaan vuosittain lukuvuositarroilla. Lukuvuositarra on voimassa aina lukuvuotta seuraavan syyskuun loppuun asti. Esimerkiksi lukuvuoden 2018-2019 tarralla varustettu kortti on voimassa vuoden 2019 syyskuun loppuun asti. Poikkeuksen muodostaa Helsingin seudun liikenne (HSL), joka hyväksyy edellisen lukuvuoden lukuvuositarran elokuun loppuun asti.

Kadotin opiskelijakorttini, mitä tehdä?

Ota yhteyttä jäsenpalveluun uuden opiskelijakortin tilaamiseksi. Älä täytä uutta liittymislomaketta itse verkossa! Mikäli jäsenyytesi on voimassa, sitä ei tarvitse maksaa uudelleen. Uuden opiskelijakortin valmistamisesta perimme kuusi (6) euroa kortin valmistus- ja postituskuluista.

Nimeni on muuttunut, mitä tehdä?

Ota yhteyttä jäsenpalveluun uuden kortin tilaamiseksi, älä täytä uutta liittymislomaketta itse verkossa. Kortissa olevien nimitietojen tulee aina vastata henkilöllisyystodistuksessasi olevia nimitietoja. Perimme uuden kortin valmistus- ja postituskuluista kuusi (6) euroa, jäsenyyttä sinun ei tarvitse maksaa uudelleen.

Vaihdoin opiskelualaa, mitä tehdä?

Voit käyttää korttia, vaikka siinä olisikin vanha opiskelualasi. Mikäli haluat uuden kortin, jossa lukee oikea opiskeluala, perimme kortin valmistus- ja postituskuluista kuusi (6) euroa, jäsenyyttä sinun ei tarvitse maksaa uudelleen.

Kortissani on virheellistä tietoa, mitä teen?

Ota yhteyttä jäsenpalveluumme tietojen korjaamiseksi ja uuden kortin tilaamiseksi.

Voinko saada väliaikaisen opiskelijakortin?

Emme toimita väliaikaisia opiskelijakortteja, sillä yhteistyökumppanimme myöntävät opiskelija-alennukset vain virallisella opiskelijakortilla. VR:n junissa voit todistaa oikeutesi alennukseen myös tilapäisellä todistuksella, jos korttisi ei ole vielä saapunut. Tilapäinen todistus on voimassa oppilaitoksen leimalla ja allekirjoituksella varustettuna 3 kk allekirjoituspäivämäärästä. Lisätietoa ja todistus ladattavissa täältä: https://www.vr.fi/cs/vr/fi/opiskelijakortit

 

LUKUVUOSITARRAT

Miten saan uuden lukuvuositarran korttiini?

Lukuvuositarralaskut lähetetään jäseneksi liittymisen yhteydessä ilmoitettuun sähköpostiosoitteeseen viimeistään elokuun aikana. Lukuvuositarra postitetaan, kun jäsenmaksu on suoritettu ja jäsentietoihin on päivitetty uusi opiskelutodistus.

En ole saanut lukuvuositarralaskua, mitä teen?

Tarkista, ettei viestimme ole mennyt sähköpostisi roskapostikansioon. Mikäli lukuvuositarralaskua ei löydy sieltäkään, ota yhteyttä jäsenpalveluumme uuden laskun toimittamiseksi.

Mistä saan jäsenmaksulaskun?

Jäsenmaksulaskut lähetetään jäsenille sähköpostiin automaattisesti elokuun aikana. Mikäli et ole saanut laskua, eikä se ole mennyt sähköpostisi roskapostikansioon, ota yhteyttä jäsenpalveluumme. Ilmoita viestissäsi jäsennumerosi (löydät sen opiskelijakortistasi).

Kadotin tai poistin vahingossa lukuvuositarralaskun, mitä teen?

Ota yhteyttä jäsenpalveluumme uuden laskun saamiseksi.