Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry: Lopettakaa amisten vähättely!

KANNANOTTO2

KANNANOTTO 21.4.2016

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT julkaisi torstaina 21.4. paperin nimeltään Parempi tapa valita korkeakouluopiskelijat. Paperissa todetaan muun muassa, että ”yksinkertainen tapa parantaa korkeakouluopiskelijoiden valintatapaa olisi korvata pääsykokeet pääsääntöisesti ylioppilaskirjoitusten arvosanoihin perustuvalla järjestelmällä”.

Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry huomauttaa, että VATT:n ehdotukset sulkisivat toteutuessaan amikset käytännössä ulos jatko-opinnoista. OSKU kysyy, unohtuiko tutkijoilta, että myös ammatillisella tutkinnolla pitäisi päästä jatko-opintoihin?

”Jos haetaan ratkaisua yliopistojen valintajärjestelmään, ei tule puhua korkeakouluvalinnoista. Ratkaisu pääsykoejärjestelmän ongelmiin ei ole se, että suljetaan yli puolelta valmistuneista pääsy edes hakeutumaan seuraavalle koulutusasteelle. Muistuttaisin, että ammatilliselta puolelta valmistuu huomattavasti enemmän tutkintoja kuin lukioista. Pelkästään ammatillisen perustutkinnon todistuksen saa käteensä vuosittain lähes 50 000 opiskelijaa, kun ylioppilaiden määrä on yleensä hieman yli 30 000”, muistuttaa Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry:n puheenjohtaja, itsekin merkonomiksi valmistuva Rene Stolt.

OSKU ry on huolissaan myös tämän kevään korkeakoulujen yhteishaussa ensimmäistä kertaa käytössä olleesta ammattikorkeakoulujen tulkinnasta osaamisperusteisista ammatillisista tutkintotodistuksista. Yhteishaussa ammatillisen tutkinnon todistuksella ei ole enää voinut saada todistuspisteitä lainkaan, vaan amis voi käytännössä päästä ammattikorkeaan ainoastaan pääsykoevalinnan kautta.

”Todellinen jatko-opintokelpoisuus on jo murentumassa ja se on huolestuttava kehitys, kun kyseessä on vähintään puolet ikäluokasta. Onko ammattikorkeakoulujen autonomia mennyt liian pitkälle, kun amistodistuksella ei enää tee mitään ja vain yo-tutkinnosta saa todistuspisteitä?”, kysyy puheenjohtaja Stolt.

Lisätietoja:

Rene Stolt, puheenjohtaja, Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry
puh. 044 977 6356, rene.stolt(at)osku.info

 

Maiju Korhonen, pääsihteeri, Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry
puh. 044 9774014, maiju.korhonen(at)osku.info

 

VATT:n paperi löytyy täältä: http://www.vatt.fi/file/policybrief/vatt_policybrief_12016.pdf