Eduskuntavaalit 2023

Vaalien aikataulu
Eduskuntavaaleissa valitaan 200 kansanedustajaa Suomen eduskuntaan. Ehdolleasettuminen päättyy 21.2.2023 eli jos haluat ehdokkaaksi, niin siinä on deadlainisi. Ennakkoäänestys alkaa kotimaassa 22.3. ja itse vaalipäivä on 2.4. sunnuntaina.
- äänioikeusrekisterin tietojen poimintapäivä (missä kunnassa kukin on äänioikeutettu) on perjantai 10.2.2023
- Ehdokasasettelu päättyy tiistaina 21.2.2023 ennen klo 16
- (ehdokasasettelun vahvistaminen vaalipiirilautakunnissa: torstai 2.3.2023)
- (äänioikeusrekisteri lainvoimainen: tiistai 21.3.2023)
- kotiäänestykseen ilmoittautuminen päättyy tiistaina 21.3.2023 klo 16
- ennakkoäänestys kotimaassa 22. – 28.3.2023
- ennakkoäänestys ulkomailla 22. – 25.3.2023
- vaalipäivän äänestys 2.4.2023 klo 9–20
- (tulosten vahvistaminen: keskiviikko 5.4.2023)
Miten pääsen ehdolle?

Helposti saatetaan ajatella, että päästääkseen eduskuntavaaleissa ehdolle, pitää olla valmiiksi tosi perillä politiikasta tai vähintäänkin jonkin puolueen pitkäaikainen jäsen. Näin ei kuitenkaan ole, vaan ehdokkaiksi halutaan ja tarvitaan ihan kaikenlaisia ja kaiken ikäisiä ihmisiä.
Jos sinä et äänestä amista, niin kuka sitten?
Eduskuntavaaleissa päätetään lähes kaikista nuoria koskevista asioista valtakunnallisesti, mutta nuoret ovat silti eduskunnassa selvästi aliedustettuina. Nuorista taas ammatillisen koulutuksen käyneet ovat vielä enemmän aliedustettuina, eikä amisten ääni kuulu päätöksenteossa riittävästi. Ammatillista koulutusta koskevista päätöksistä tietävät parhaiten siellä opiskelevat tai sieltä valmistuneet, joten heidän tulisi olla vahvemmin tuomassa mielipideitä esiin. Tarvitaan lisää amiksia ehdolle, ja lisää amiksia käyttämään ääntään vaaleissa. Lähtisitkö sinä ehdolle? Kannustaisitko kaveripiiriäsi käyttämään ääntään?

OSKUn tavoitteet eduskuntavaaleissa
Me OSKUlla haluamme, että mahdollisimman moni amis käyttää äänioikeuttaan. Tämän lisäksi nostamme esiin aiheita, jotka koskevat amiksia. Jos nämä tavoitteet toteutuvat seuraavalla vaalikaudella, olemme hyvässä suunnassa.
- Ammatillista koulutusta on kehitettävä aidosti amislähtöisesti
- Terapiatakuun on toteuduttava valtakunnallisesti mahdollisimman pian
- Opinto-ohjaajilla oltava enintään 150 opiskelijaa ohjaajaa kohden
- Osallisuutta on lisättävä ja äänestysikäraja sekä ehdolle asettumisen ikäraja on laskettava 16 vuoteen kaikissa vaaleissa
- Ammatillisen koulutuksen laatu on varmistettava
Jotain vielä mielessä? Pistä viestiä.
Emma Holsti

Pistä rohkeasti viestiä tulemaan. Edunvalvontaan ja vaikuttamiseen liittyvissä asioissa viesteihisi vastaa Emma. Voit myös pistää viestiä jäsenpalveluumme yleisissä asioissa tai kurkata täältä henkilöiden yhteystiedot.